Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

Proč je pro nás téma energií tak aktuální?

Krize, kterou každý z nás prožíváme po svém. Většina z nás propukla v paniku. Co bude dál? Bude dostatek plynu pro všechny? A co když ne? Čím budeme topit? Tyto a další otázky se honily hlavou milionům lidí po celé Evropě. Všechna ta panika a hysterie kolem pochopitelně vrhla negativní sentiment na trhy, který zatím nebyly schopné setřást, z toho důvodu jsme obecně všichni extrémně opatrní ohledně energií a jejich cen. 

Ceny energií v souvislostech

Mnozí z nás bohužel z vlastní zkušenosti vědí, že ceny energií jsou momentálně na historických maximech, tedy alespoň co se týče prodejních cen koncovým uživatelům. Růst cen energií je bez pochyb obrovskou komplikací pro podnikatele a firmy závislé na energiích, ale pochopitelně nejen pro ně. S vyššími náklady na živobytí se u nás potýkají tisíce domácností, protože růst cen energií nepřímo ovlivnil i prudký nárůst inflace v loňském roce. Pojďme si uvést jednoduchý příklad, jak to celé funguje, začněme třeba v pekárně. Provoz samotné pekárny a pecí je velmi energeticky náročný, takže po zdražení energií musí logicky dojít ke zdražení chleba a ostatního pečiva. Pokud dojde ke zdražení takovéto základní suroviny, dojde i ke zdražení v gastronomických zařízeních, dětem se zdraží školní strava, v kantýnách se zdraží chlebíčky a třeba i za narozeninovou oslavu zaplatíte tím pádem více. Ekonomika je prostě celá provázaná, tím pádem je opravdu důležité držet jednotlivé složky pod kontrolou. 

Energetická krize zažehnána?

V posledních měsících se ukazuje, že díky mírné zimě a aktivním řešením naší závislosti na ruském plynu, ceny energií na burze setrvale už několik týdnu klesají. Čemu konkrétně za to vděčíme? V loňském roce se podařilo pro česko zajistit potřebnou kapacitu a pronájem podílu v nizozemském LNG terminálu, který ohřívá kapalný plyn ze speciálně upravených tankerů a převádí jej do plynného skupenství, ten pak posílá dále do Evropy. Díky LNG terminálu se závislost na ruském plynu snížila o třetinu, k úplnému odstřihnutí však došlo až za pomocí dodávek plynu z Norska a dalších zemí Středního a Blízkého východu. Proto jsou burzovní ceny energií podstatně nižší než ceny, za které si kupují energie koncoví uživatelé v Česku. Pro nás totiž stále platí zastropované ceny českou vládou. Díky tržní setrvačnosti tak ještě nějakou chvíli potrvá, než se ceny energií na burze promítnou do běžného života lidí. 

Další vývoj cen energií

Téma energií a jejich cen bude i nadále bezpochyby proudit světem, ale díky obecně známé schopnosti lidí se rychle adaptovat na případné změny, nebudou už tak aktuálním tématem jako třeba nyní. Předpokládá se, že si stejně jako vždy postupně zvykneme na novou cenovou hladinu, přizpůsobíme se jí a přestane nás tolik šokovat. To ale neznamená, že ceny energií nemohou časem klesat, právě naopak. Očekáváme, že na základě výše zmíněných souvislostí, by ceny mohly postupně vyklesat na zhruba 50-60 % stávající úrovně, nebo k tomu mají alespoň dobré předpoklady. 

Co očekáváme, že udělají energie ve vztahu k nemovitostem? 

Ceny energií se samozřejmě promítly i do realitního trhu, kde došlo k zamíchání karet u starších a energeticky náročnějších nemovitostí. Ať už se jedná o starý byt, dům nebo chalupu po babičce, atraktivita starších nemovitostí pro případný prodej utrpěla ve stínu událostí loňského roku nemálo šrámů. Nejvíce viditelný propad poptávky zaznamenaly klasické panelové domy. Ty se totiž úplně původně stavěly nezateplené. Mezi lety 2000 a 2008 proběhla u velké části z nich revitalizace, v rámci níž došlo k výměně oken a hlavně celkovému zateplení. Problém je bohužel v tom, že tehdejší parametry zateplení, bez ohledu na to, že u některých domů je zateplení třeba už 20 let staré, jsou nevyhovující dnešním technologickým nárokům na izolační a tepelné vlastnosti domů. Jednoduše řečeno – staré panelové domy, byť zateplené, silně zaostávají za technologiemi dnešní doby, což se negativně projeví i na jejich hodnotě. 

Proč? Je naprosto zřejmé, že poptávky po starších nemovitostech klesnou, naopak nízkoenergetické a pasivní novostavby, které pro Vás chystáme i my v rámci našich vlastních developerských projektů, budou mít pravděpodobně mnohem větší šance na realitním trhu uspět. Jejich energetická náročnost totiž bude mnohem nižší než běžně nabízený tržní standard. 

Green Deal – spása nebo zkáza?

Green Deal neboli Zelená dohoda. Je pravdou, že snad žádný jiný evropský dokument u nás nevzbudil tolik pozornosti a takovou vlnu nevole. Názorově je společnost rozdělena, spousta zlých jazyků tvrdí, že právě Green Deal byl počátkem, zrodem krize, ve které se momentálně nacházíme a měli bychom od něj odstoupit. 

My si dovolíme tvrdit přesný opak. Energetická krize nám jen otevírá oči, ukazuje novou perspektivu a vlastně akceleruje celkový přechod na udržitelné a obnovitelné zdroje, tedy k naplnění Green Dealu. Stačí se rozhlédnout kolem sebe, sami si odpovězte na otázku, kolik lidí, domácností a firem, z Vašeho okolí si v loňském roce pořídilo, objednalo nebo jen uvažuje do budoucna o koupi fotovoltaických a solárních panelů či tepelného čerpadla. Poptávka je obrovská a dodací lhůty jsou momentálně běžně až jeden rok. 

Udržitelná budoucnost v energiích

Lze tedy očekávat, že se přechod k udržitelným zdrojům energií spíše urychlí, umocní se tlak na tzv. zelené stavby, méně energeticky náročné, v ideálním případě nízkoenergetické nebo pasivní. To vše proto, aby se alespoň částečně eliminovala závislost člověka na dodávkách energií ze sítě. Nezávislosti a samostatnosti se nám nejspíš nepodaří nikdy dosáhnout v plném rozsahu, na druhou stranu právě díky tomu by ceny energií v budoucnu měly dosáhnout uživatelsky příjemnější úrovně, přestože konečné množství plynu a jeho vyčerpatelnost je nevyhnutelná. 

Vhodným východiskem pro českou energetiku by jistě mohla být plánovaná dostavba jaderné elektrárny v Dukovanech, která by měla být schopna zajistit v dlouhodobém horizontu dostatek elektrické energie a díky zvýšené produkci snad i za přijatelnou cenu pro koncové uživatele. 

Okem realitního makléře

Snad jsme dostatečně objasnili, jak provázané jsou ceny energií s cenami nemovitostí na realitním trhu. Tento vliv bude čím dál více citelný i kvůli zásahům a regulacím ze strany státu. Letošní rok tak bude opravdovou zkouškou pro všechny starší a energeticky náročné nemovitosti a pro nás velkou výzvou. Pokud i Vy sami řešíte problémy s obdobnou nemovitostí a nevíte si rady, nebojte se na nás obrátit. 
 

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?